tandvleesontsteking


Het verschil tussen gingivitis en parodontitis

Een tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak en tandsteen dat zich gevormd heeft op de tanden en zich heeft uitgebreid tot onder het tandvlees. Hierdoor kan het tandvlees ontsteken. In dit geval spreekt men van gingivitis. Wanneer de ontsteking de kans krijgt om zich nog verder uit te breiden kan dit het onderliggende kaakbot aantasten en daarmee parodontitis veroorzaken.


De gevolgen van gingivitis en parodontitis

Tandplak en tandsteen dat zich onder het tandvlees vormt zorgt voor het ontstaan van ongewenste ruimte (pockets) tussen de tanden en kiezen en het tandvlees. De ontsteking kan zich zo ver uitbreiden dat deze de vezels in het steunweefsel van de mond aantast en het kaakbot afbreekt. Hierdoor komen tanden en kiezen los komen te zitten en kunnen deze zelfs uitvallen.


Kenmerken van tandvleesontsteking

In tegenstelling tot gezond tandvlees, dat een roze kleur heeft, is ontstoken tandvlees vaak rood van kleur. Ook kan het tandvlees opgezwollen en slap zijn. Een tandvleesontsteking kan ook de oorzaak zijn van een vieze smaak in de mond of slechte adem en kan leiden tot bloedingen tijdens het eten of het tandenpoetsen. Een ander kenmerk van tandvleesontsteking is het terugtrekken van het tandvlees. Hierdoor kunnen wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen en veel pijn en ongenoegen veroorzaken.


Behandelen van tandvleesontsteking

Allereerst moet de mate en de exacte locatie van de ontsteking worden bepaald. Vervolgens kan de tandplak en het tandsteen in de pockets zorgvuldig worden verwijderd en ontdaan worden van bacteriën zodat het tandvlees zich weer op een gezonde wijze kan hechten aan de tanden en kiezen.

Bel ons op

of maak direct een afspraak:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam
mm-dd-jjjj
× How can I help you?