mondhygiene


Mondhygiëne voor een leven lang een gezond gebit

Praten, eten en drinken, we doen het allemaal met de mond. Een schone en gezonde mond ligt aan de basis van de algehele gezondheid van de mens. Naast zelf goed voor uw gebit te zorgen is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist noodzakelijk. Zo kunnen gaatjes en ontstekingen worden voorkomen, worden problemen vroegtijdig ontdekt en aandoeningen snel behandeld. Zo kunt u nu en later blijven genieten van een schone mond en een goede mondgezondheid.


Waarom mondhygiëne?

Goede mondhygiëne is van belang om een leven lang te kunnen genieten van een gezonde mond en een sterk gebit. Door een goede mondverzorging worden problemen met het gebit voorkomen. Aandoeningen kunnen tijdig worden erkend en behandeld voordat deze verergeren en onnodig last en pijn veroorzaken. Ook bij gevoelige tanden, een slechte adem of terugtrekkend tandvlees kan de mondhygiënist een behandeling op maat voorschrijven.


Mondzorg bij aandoeningen en zwangerschap

Ziektes en aandoeningen in het menselijk lichaam kunnen de gezondheid van het tandvlees en het gebit negatief beïnvloeden. Zo kunnen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes of bepaalde medicijnen de gezondheid van het tandvlees aantasten. Ook tijdens de zwangerschap, wanneer er grote hormonale veranderingen in  plaatsvinden, is er een verhoogd risico op mondaandoeningen en is goede mondhygiëne essentieel. Uw mondhygiënist staat u bij met advies en behandeling en helpt uw mondgezond te houden.


Wat doet de mondhygiënist?

Goede mondhygiëne helpt bij het voorkomen van problemen door het gebit gezond en sterk te houden. De mondhygiënist levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de mond. Bij aandoeningen stelt de mondhygiënist een duidelijk behandelplan op en geeft advies over het verzorgen van de mond. De mondhygiënist houdt zich bezig met:


  • Het in kaart brengen van de mondsituatie. De mondhygiënist let op tandheelkundige afwijkingen en stelt zo nodig een behandelplan op;
  • Bacterieel onderzoek om aandoeningen te kunnen identificeren;
  • Het bleken van de tanden;
  • Het verwijderen van tandplak en tandsteen;
  • Het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen zoals een fluoridenbehandeling of een sealing;
  • Het geven van uitgebreide voorlichting en advies over bijvoorbeeld gaatjes, mondaandoeningen, afwijkend mondgedrag (zoals duimen), de effecten van eetgewoonten en de gevolgen van roken op het gebit;
  • Voorlichting op het gebied van mondverzorging. De mondhygiënist geeft tips en advies over het gebruik van de tandenborstel, tandenstokers, ragers, flosdraad, tandpasta’s en mondspoelmiddelen;
  • Het verzorgen en behandelen van tandvleesaandoeningen en ontstekingen;
  • Het op individuele basis samen met de patiënt bepalen hoe zij een leven lang een gezonde mond en een sterk gebied kunnen behouden.

Bel ons op

of maak direct een afspraak:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam
mm-dd-jjjj
× How can I help you?