Facings
Heel simpel gezegd zijn facings op je voortanden een laagje materiaal waardoor onvolkomenheden gemaskeerd worden. Deze onvolkomenheden kunnen bijvoorbeeld verkleuringen zijn of een onregelmatige stand van je tanden. Met een facing of meerdere facings kan op relatief eenvoudige manier je hele gebit een facelift ondergaan. Er worden twee soorten facings gemaakt: porseleinen facings (keramiek) of composiet facings.
Facings of kronen
De tandarts komt soms met de keuze tussen facings of kronen. Maar waarop baseert hij/zij dat? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen facings en kronen? Om een keuze te kunnen maken moet je eerst weten wat de verschillende eigenschappen zijn van facings of kronen, voordat je samen met de tandarts een beslissing neemt.
Facings of kronen, waar ligt de rand?
Facings of kronen Het grote verschil tussen facings of kronen is dat een kroon helemaal over de tand heen gaat en een facing niet. De randen van facings of kronen liggen dus verschillend en dat is van belang voor de mondhygiëne en het tandvlees. Een kroon heeft zijn volledige rand bij of net onder de rand van het tandvlees. Een facing ligt alleen aan de voorkant net onder of bij de tandvleesrand. De rest van de rand ligt net aan de achterkant of tussen de tanden in, en in de buurt van de snijrand. De randen zijn toch vaak gevoeliger voor tandbederf en aanslag dan de rest van de (gladde) tand. Randen die onder het tandvlees liggen kunnen wat meer problemen geven bij ontstoken tandvlees. Het onderhoud van facings of kronen ligt dan ook bij het poetsen en flossen verschillend. Bij kronen is het heel belangrijk om te reinigen tot onder het tandvlees, bij facings liggen de randen in makkelijker te reinigen gebieden.
Composiet facings
Composiet facings worden gemaakt van een kunsthars, gevuld met glasdeeltjes die de uiteindelijke slijtsterkte en glans bepalen. De gewone witte vullingen waarmee gaatjes in de kiezen gevuld worden bestaan ook uit composiet. Deze composieten hebben verschillende samenstellingen en grootte van de glasdeeltjes. Er bestaan composieten speciaal voor de voortanden waarmee composiet facings gemaakt worden.
Composiet facings, de behandeling
Composiet facing behandelingDe vervaardiging van composiet facings wordt gedaan in één zitting. Als de tand scheef staat zal de punt die te ver naar voren steekt afgeslepen worden. Als de tand niet naar voren uitsteekt zal het glazuur alleen iets opgeruwd worden met een freesje om de facings beter te kunnen laten hechten. Als de tand echt niet dikker mag worden zal er ongeveer een halve millimeter glazuur afgeslepen worden. Dit is maar een klein deel van de totale dikte van het glazuur.
Nadat de tand afgeslepen is worden er nog een aantal voorbereidingen gedaan om de composiet facings te maken. Zo wordt er een cofferdam of rubberdam aangelegd om te voorkomen dat er speeksel bij kan komen en zullen er dunne plastic stripjes tussen de tanden geschoven worden welke op zijn plaats worden gehouden door kleine wiggetjes. Dit geeft wat druk op de tanden die heel normaal is. Vervolgens worden de composiet facings gemaakt door eerst het glazuur te behandelen met een zuur en een bonding agent voor de hechting. Daarna wordt laagje voor laagje composiet aangebracht en met een blauwe lamp uitgehard, net als bij gewone vullingen. Vervolgens worden de facings in de juiste vorm geslepen en afgewerkt met schuurstripjes, freesjes en polijstmiddelen.
Voordelen
Composiet facings zijn relatief goedkoop. Omdat het rechtstreeks in de mond gemaakt wordt zijn er geen tandtechnische kosten en dat maakt composiet facings veel minder duur dan porseleinen facings.
Een composiet facing wordt in één zitting gemaakt.
Composiet facings kunnen makkelijk gerepareerd worden. Zeker als er kans is dat de facing makkelijk beschadigd kan worden, zoals bij tandenknarsers of nagelbijters, is dit een groot voordeel. Slechts een klein stukje opruwen en met nieuw composiet repareren is voldoende. De facings zijn na reparatie nog net zo sterk al daarvoor.
Composiet facings zijn een ideale oplossing als er een beetverhoging moet worden gerealiseerd. Bij mensen die veel last hebben van erosie (aantasting door zuur) of door andere redenen een te lage beet hebben kunnen facings met een beetverhoging gebruikt worden om de beet te verhogen door middel van het Dahl effect. Meer hierover is te lezen in het artikel Occlusieopbouw met directe restauraties (download pdf).
Nadelen
Composiet facings verkleuren makkelijker dan porseleinen facings. Aanslag en dof worden gebeurt sneller dan bij porseleinen facings omdat composiet microscopisch minder glad is.
Het gebrek aan transparantie bij een composiet facing. Composiet is niet heel transparant, terwijl glazuur dat wel is. Zeker bij tanden die een erg transparante glazuurrand hebben (een blauwige snijrand) kunnen composiet facings een doods effect geven. Dit is te ondervangen door met glazuur- en incisale (rand) composietkleuren te werken waarbij de blauwige transparantie kan worden nagebootst. Ook kunnen de facings natuurlijker worden gemaakt door met meerdere kleuren te werken, bijvoorbeeld aan de zijkant en aan de tandvleesrand. Dit vergt echter wel ervaring en kunde van de tandarts. Er zijn tandartsen gespecialiseerd in esthetische tandheelkunde die dat heel mooi kunnen, maar er zijn ook huis-tandartsen die veel ervaring hebben in het maken van deze facings. Gelukkig zijn veel tanden niet zo transparant van zichzelf dat dit een groot probleem is.
Een relatief nadeel is de minder lange levensduur van composiet facings. Een gemiddelde levensduur van vijf jaar is normaal. Dit nadeel is wel relatief aangezien de composiet facings zo makkelijk opnieuw gepolijst of gerepareerd kunnen worden.
Facings van composiet gaan verder tandbederf zeer goed tegen
*Dit artikel kan affiliatie links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer. Met een facing of meerdere facings kan op relatief eenvoudige manier je hele gebit een facelift ondergaan. Er worden twee soorten facings gemaakt: porseleinen facings (keramiek) of composiet facings.