Mondhygiëne en zwangerschap

Pregnant Woman in Park

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam vele veranderingen. aanpassingen in de hormoonhuishouding zorgen ervoor dat het lichaam een ware metamorphose doormaakt en zichzelf gereedmaakt voor de groei van het embryo en de uiteindelijke geboorte van het kind.

Dit proces heeft invloed op het hele lijf, zo ook op de mond en daarmee het gebit. Door de hormonale verandering zwelt het tandvlees op en geeft daarmee bacterien de kans om een tandvleesontsteking te veroorzaken. Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen krijgt last van ontstoken tandvlees!

Door het opzwellen van het tandvlees neemt ook de kans op bloedingen toe. Dit kan er toe leiden dat bloedingen ontstaan bij het tandenpoetsen of het nuttigen van ‘harde’ etenswaren, zoals stokbrood.

Vrouwen die al voor hun zwangerschap last hebben tandsteen of tandvleesonsteking zijn hiervoor extra gevoelig tijdens de zwangerschap. Uit Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat onbehandelde tandsteen kan leiden tot vroeggeboorte van het kind. Een tandvleesontsteking veroorzaakt een afweerreactie van het menselijk immuunsysteem dat kan leiden tot de opwekking van weeën.

Bovendien kunnen bacterien die zich in nestelen in het tandvlees in de bloedbaan terecht komen en de placenta bereiken. Dit kan een afstootreactie veroorzaken. Tijdens de zwangerschap is het dus erg belangrijk om de mond in optimale gezondheid te houden.

Bel ons op

of maak direct een afspraak:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam
mm-dd-jjjj
× How can I help you?