tandvlees

 

Pijn bij eten of drinken

Heeft u last van gevoelige tanden wanneer u iets warms, of juist iets kouds drinkt? Doet het pijn wanneer u zuur of zoet eet? Blootliggende tandhalzen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Wanneer het tandvlees zich terugtrekt komen de hals en de wortel van de tand, waar geen beschermende glazuurlaag op zit, bloot te liggen. De blootliggende, onbeschermde delen van de tanden en kiezen zijn erg gevoelig voor kou en warmte en veroorzaken daarmee de pijn die u voelt.

 

Meer kans op gaatjes en ontstekingen

Teruggetrokken tandvlees veroorzaakt niet alleen pijnklachten. Delen van het gebit die normaal gesproken beschermd worden door het tandvlees, zijn juist door het terugtrekken van dít tandvlees de belangrijkste bescherming kwijt. De kans op infecties en gaatjes in de blootliggende delen van de tanden en kiezen wordt hierdoor vele malen groter.

 

Hoe ontstaat teruggetrokken tandvlees

Er zijn meerdere oorzaken die leiden tot het terugtrekken van het tandvlees. Een van de meest voorkomende redenen is parodontitis, oftewel tandsteen. Tandsteen vormt zich niet alleen op de tanden en kiezen, maar op den duur ook onder het tandvlees. Dit kan ervoor zorgen dat het tandvlees en de omliggende weesfels geÏnfecteerd raken en zich terugtrekken of zelfs afsterven. Een andere reden is verkeerd poetsgedrag. Wanneer u tijdens het poetsen teveel druk op het tandvlees uitoefent of te lang doorpoetst kan dit het tandvlees onherroepelijk beschadigen.

 

Hoe herken ik teruggetrokken tandvlees

Een gezonde mond is mooi roze van kleur, bloed niet tijdens het poetsen, is niet opgezwollen en geeft geen pijnsignalen tijdens het nuttigen van koude of warme voeding. Het tandvlees ligt in dit geval strak om de tanden en kiezen heen. Wanneer dit niet het geval is bestaat er een grote kans dat u last heeft van teruggetrokken tandvlees.

 

Behandeling teruggetrokken tandvlees

Tijdens een eerste intakegesprek wordt de mondgezondheid zorgvuldig in kaart wordt gebracht en wordt de mate waarin het tandvlees zich heeft teruggetrokken vastgesteld. Allereerst is het van belang om verdere terugtrekking van het tandvlees te voorkomen. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt nooit meer terug. Afhankelijk van de oorzaak zal de mondhygiënist samen met u een persoonlijk behandelplan opstellen. Eetgedrag, poetsgewoonten en algemene mondhygiëne worden uitvoerig besproken. Samen met de mondhygiënst maakt u eventuele vervolgafspraken voor verdere behandeling of ter controle van het tandvlees.

Bel ons op

of maak direct een afspraak:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam
mm-dd-jjjj
× How can I help you?